A cikk elolvasása: 2 perc

A biztonsági ajtókkal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mit jelentenek a számok

Mit jelentenek a számok?

A biztonsági ajtókkal kapcsolatban ez az egyik leggyakoribb kérdés. A 3 perces, 5 perces, 10 perces ajtó annyit takar, hogy csak ennyi ideig áll ellen a betörőknek? Mert ez sokak szemében elég karcsúnak tűnik… A válasz természetesen nem ez: olvasson tovább és eláruljuk, hogy mit jelent a 3 perces biztonsági ajtó!

Amikor biztonsági ajtóról beszélünk, akkor számtalan feltétel merül fel: egyrészt, mint nyílászárónak is meg kell állnia a helyét, vagyis rendes hő- és hangszigetelő képességekkel kell rendelkeznie, másrészt természetesen biztonságosnak kell lennie. Azaz ami bent van, azt bent tartani, a hívatlan látogatókat pedig kint.
Ennek érdekében a gyártók körültekintően választják meg az ajtó anyagát, több ponton megerősítik, és természetesen a zárszerkezetnek is olyannak kell lennie, ami ellenáll a betörési kísérleteknek. Ezt rendszeresen tesztelik is!

A 3 perces biztonsági ajtó

A biztonsági ajtó minősítését a MABISZ, a Magyar Biztosítók Szövetsége végzi, nagyon szigorú szempontok szerint. A 3 perces biztonsági ajtó esetében például elindítják a stopperórát, és az ajtó leggyengébb pontján próbálják feltörni, minden olyan eszközzel, ami előfordulhat egy hagyományos betörés esetén. A rombolás 3 percig tart, utána leállnak, és leállítják a stoppert is. A 3 perces ajtó tehát nem azt jelenti, hogy csak 3 percig áll ellen az ajtó, hanem azt, hogy legalább 3 percig kitart, akkor is, ha a betörők nagyon felkészültek, ismerik az ajtó gyenge pontjait, és többféle eszközzel is rendelkeznek. Márpedig ezen eszközök jelentős része igen nagy zajjal jár, tehát elég valószínűtlen, hogy egy társasházban 3 percen át ne tűnjön fel senkinek!

Az ajtó tehát nem fogja feladni 3 perc után: könnyen lehet, hogy 10-15-20 percig is kibírná, de a statisztikák szerint nincs az a betörő, aki ilyen sokáig szöszmötölne egy nyílászáróval. Ha pár perc alatt nem sikerül, akkor általában inkább továbbállnak, az Ön otthona pedig megmenekült…