A cikk elolvasása: 3 perc

Mi a fontosabb az ajtóvásárlásnál: a design vagy a biztonság?

Az új ajtók kapcsán gyakran felmerülő probléma, hogy ami szép és esztétikus, az gyakran nem elég biztonságos, ami viszont kellő védelmet nyújtana, inkább egy bunker bejáratára emlékeztet. A kompromisszumos megoldások viszont legtöbbször nem az igaziak. Mit a megoldás? Mire kell figyelnie, amikor ajtót vesz? A cikkből kiderül!

Miért nehéz bejárati ajtót választani?

Ajtót nem minden nap cserél az ember, sőt: ezek a nyílászárók, főképp a bejárati ajtók, a lakás legállandóbb részei közé tartoznak. A bejárati ajtó az Ön otthonának kapuja, a lakásból ezt látja meg először minden érkező: a vendégek ugyanúgy, ahogyan a család tagjai.  Sőt, az ajtó a lakók hangulatára is hatással van, Ön is ezen keresztül érkezik haza nap, mint nap. Nem mindegy, hogy kellemes hangulatú bejárat várja, vagy minden alkalommal úgy érzi magát, mint aki egy erődbe érkezett?!

Egy bejárati ajtó tehát nem pusztán egy nyílás lezárása, hanem hangulat- és designelem is. Ezen kívül fontos biztonsági szerepe is van, mivel az ajtó feladata távol tartani a hívatlan betolakodókat.
Amikor bejárati ajtót választ, két szempont vetélkedik és keveredik egymással: a design és a biztonság szerepe. A kettő közül pedig nehéz választani, a legtöbben ezért inkább kompromisszumot kötnek. Ez azonban nem könnyű, az elhamarkodott döntés eredményébe ugyanis ebben az esetben szó szerint mindennap bele kell botlanunk.

Milyen anyagú biztonsági ajtót válasszon?

A legszebb, legstílusosabb ajtók fából készülnek, hiszen ebből a természetes anyagból rendkívül sokféle színt és mintázatot lehet kialakítani. A fa azonban sajnos nem tartozik a legellenállóbb anyagok közé: a betörőknek egy átlagos faajtó kinyitása nem jelent különösebb gondot, és hiába a hagyományos design, többszáz kilós fakapuja nem lehet mindenkinek.

Az igazán ellenálló biztonsági ajtók éppen ezért soha nem készülnek fából. Manapság a legelterjedtebbek az acélból és más fémekből készült biztonsági ajtók, ezek azonban általában nem a legesztétikusabbak, mivel a funkció gyakran felülírja a stílust. Az esztétikum azonban alapvetően fontos a gyártóknak, ezért a legtöbb termék acélfelületét megpróbálják különféle borítással, műanyag fóliával ellátni, olyan hatást keltve ezzel, mintha faerezetet látnánk. Az utánzat azonban mégiscsak utánzat marad, az ilyen ajtókra pedig gyakran mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy stílusosak lennének. A különféle műanyag fóliák sokszor valószínűtlenül fényes, sima felületet alkotnak, amivel az ajtó szinte semmilyen környezetbe nem illik bele, az olcsóbb típusok esetében ráadásul az sem ritka, hogy a nagy igénybevételnek kitett, súrlódó részeken megkopik a felület és láthatóvá válik az ajtó erős, de csúnya eredeti felszíne.

Némi utánajárással azonban az ilyen ajtók között is találhat biztonságos és esztétikus darabokat, ezért ha megfelelően választ, jó kompromisszumot köthet velük.

Amikor a design és a biztonság egy ajtóban ötvöződik…

A design és a biztonság igazi párosítása csak úgy lehetséges, ha a fát valóban ötvözzük a masszív acéllal. Az ilyen bejárati ajtók a nyílászárók prémium kategóriáját képviselik, hiszen a minősített, mindenféle behatolási kísérletnek, tűznek, lángvágónak, fúrásnak is ellenálló ajtó-alapot kívülről valódi faburkolattal látják el. Ennek köszönhetően Ön szinte bármilyen fajtájú fát választhat, ráadásul többféle stílusban, így garantáltan találni fog olyan darabot, ami a lakás és a ház hangulatához is illeszkedik. A jól megválasztott ajtóval pedig még kompromisszumot sem kell kötni, hiszen a legmasszívabb biztonsági acélajtót kapja, csak éppen egy szépen lakkozott, igényes faajtó ruhájában.

3 dolog, amire oda kell figyelnie biztonsági ajtó vásárlásakor:

  • Figyelje a számokat!
    Ha Önnek valóban fontos a biztonság, mindig alaposan nézzen utána, hogy a választott biztonsági ajtó valóban elég védelmet nyújt-e! Az úgynevezett MABISZ-minősítésnek, amivel az ilyen termékek minőségét jelzik, több kategóriája van. A leggyengébb, 4-es típusba tartozó ajtók csak néhány percig állnak ellent a behatolásnak, az 1-es kategóriájúak azonban szinte bármilyen kísérletnek képesek legalább 15 percig ellenállni. Ennyi idő remélhetőleg elég ahhoz, hogy a szomszédoknak, vagy a járókelőknek feltűnjön a betörési kísérlet.
  • Olcsó ajtónak törékeny a zárja!
    Soha ne válasszon nagyon olcsó, sorozatban gyártott, gyanúsan akciós biztonsági ajtót! Az ilyen termékek ugyanis gyakran nem véletlenül olcsók: a gyártók legtöbbször a zárszerkezeten spórolnak, ezt pedig, ha elromlik, sokszor csak az ajtóval együtt lehet cserélni. Egy megbízható ajtó zárjához ezzel szemben általában évtizedekig nem kell hozzányúlni. Természetesen előfordulhat, hogy a megbízható ajtógyártók olykor-olykor csábító akciót hirdetnek minőségi termékeikre, vagyis ha megfelelő körültekintéssel választja ki a céget, amelytől rendel, akkor akár jutányos áron is biztonsági ajtóhoz juthat.
  • Nem csak a betörőket kell kizárni…
    Gondoljon a hangszigetelésre is! Hiába a design és a biztonság, ha az új ajtója minden külső zajt beenged, hiszen így az ajtócserével remélt komfortérzete nem javul, inkább romlik. Ha ajtót választ, mindig érdeklődön afelől, milyen zajszigetelési tulajdonságokkal bír a kiszemelt nyílászáró.

Ahhoz, hogy elégedett legyen új, dizájnos ajtójával, sokszor még a pénztárcájába sem kell túlságosan mélyen belenyúlni, hiszen sok olyan acélajtó létezik, amelynek külső borítása ugyan nem fa, de természetes anyagból préselt lemez, akár 100 féle mintával. A design és a biztonság tehát jól összeegyeztethető, de csak akkor, ha körültekintően választ. Ha így tesz, otthona nemcsak esztétikusabb, de garantáltan biztonságosabb is lesz!