Gy.I.K. – Gyakran ismételt kérdések biztonsági ajtókkal kapcsolatban

Mit jelent hogy 3, 5, 15 vagy 20 perces a biztonsági ajtó? Akkor pl. 5 perc alatt tud bejutni a betörő?

Nem! Az 5 perces MABISZ ajtókat egy laborban mindenféle eszközökkel tesztelnek és a leggyengébb ponton is ellen kell állnia ennek. 5 perc után leállítják a stoppert, és így kap 5 perces MABISZ minősítést az ajtó.

Acél ajtót tehetünk kültérre is?

Acél biztonsági ajtót csak beltérre ajánljuk, mert az időjárás viszontagságainak az acél borítás nem tud ellenállni.

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Milyen típust válasszunk?

Sajnos egyre gyakrabban botlunk akciósabbnál akciósabb bejárati ajtókba szórólapokon vagy az interneten. Sokszor a külső alapján meg is hozzuk a döntést, esztétikus külső és az alacsony ár. De amikor ténylegesen jó érték arányban szeretnénk vásárolni, fontos figyelembe venni, az értékeink és családtagjaink biztonságát.  Milyen is az igazán jó biztonsági ajtó?

Nézzük a betörő szemszögéből!

A betörőnek két ellensége van: az idő és a zaj. E két szempont alapján dönt, hogy megkísérli-e  a behatolást, vagy inkább a szomszédot  választja. Az idő és a zaj nem egyenesen arányos egymással, hanem pont fordítottan, így mennél halkabb annál tovább tart a folyamat.

Ezek alapján az ajtónak és a záraknak elsősorban az elrettentés a feladata. És csak második körben szükséges a védelmünkre kelnie. Ezen érvek miatt fontos, tehát hogy jó és megbízható ajtót vásároljunk. A bejárati ajtóknál ezért igen jellemző a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”.

Miből legyen az ajtó:

A piacon fellelhető alapanyagok közül, természetesen az acél a legstabilabb, utána a fa, és a műanyag alapanyagok zárják a sort.

A biztonság mellett az esztétikum is szerepet játszik, ez a szempont mind három alapanyagnál, teljesen egyedi igény szerint alakítható.

A zárakról:

A legtöbb vásárló abban a tévhitben él, hogy minél több ponton záródik egy ajtó, annál biztonságosabb. Ez így nem teljesen felel meg a valóságnak. A Magyar Biztosítok Szövetsége ajánlása alapján, a minimális követelmény egy biztonsági ajtónál a 3 pontos záródás, ahol a reteszek minimum 30 cm-es távolságra helyezkednek el egymástól. Amennyiben alapul veszünk egy 14 ponton záródó ajtót, azt is fel lehet törni 2 perc alatt, ha a zárak rossz minőségűek. Tehát elsődleges fontosságú, hogy maga a zár test jó minőségű legyen, illetve ha cilinder betétes a zár úgy a zárbetét álljon ellen a mechanikai sérüléseknek, valamint a finommechanikai nyitásnak is.

Pár szó a biztonsági ajtók rögzítéséről:

Amennyiben sikerül hozzájutnunk egy jó minőségű ajtóhoz, az még sajnos nem minden, nagyon fontos a helyes rögzítés.

Nem elhanyagolható tény hogy mennyi purhab rést hagyunk ki, illetve hogy milyen rögzítési módot alkalmazunk.

Néhány szabály a pontos és szakszerű rögzítésre:

Az ajtótokot téglafal esetén 30 cm-enként 15 cm mélyen kell rögzíteni a falba, betonfal esetén pedig 10 cm mélyen.

  • Az ajtólap és a tok közötti záráspontosság maximum 2 mm lehet minden oldalon.
  • Az ajtólap és a tok esetleges vetemedése nem befolyásolhatja a zárás biztonságát.
  • Legalább 3 diópánttal, vagy azzal, egyenértékű forgópánttal kell rögzíteni az ajtólapot a tokhoz.

Biztonsági ajtók minősítése:

A magyar piacon jelenleg a MABISZ azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége ad ki ajánlásokat, a biztonsági ajtók szintjére. Fontos hogy minden bevizsgált terméknek meg kell lennie a tanúsítványának.

A MABISZ kategóriákba sorolta az ajtók ellenállási szintjét. 3 perces,5 perces, 10 perces,15 perces. Az időintervallum jellemzi, hogy az ajtó meddig áll ellen intenzív meghatározott szerszámokkal való behatolási kísérletnek.

A vizsgálat során roncsolással, szó szerint megpróbálnak betörni a bemutatott ajtókon. Vizsgálják a szerkezetet, a zárakat, a zárbetéteket. A vizsgálat után kiadják az ajánlást, hogy milyen minősítésnek felel meg az ajtó, és milyen technikával szükséges rögzíteni a nyílásba.

A beépítéskor kettő rögzítési módot használunk, a standard ajtóknál a csavarozás, illetve a hézagok tömítése purhabbal.

Az egyedi ajtóknál acél csapok kerülnek a falba, és azokat hegesztjük hozzá az ajtó tokjához, ezek után tömítjük az illesztési hézagot purhabbal.