A cikk elolvasása: 2 perc

Számít-e az ajtó a hőszigetelésben?

Szempontok új ajtónál

Az új ajtók esetében általában csak a biztonságról esik szó, esetleg a hangszigetelés is szóba kerül. Arra azonban biztosan nem gondolt, hogy a bejárati ajtó hőszigetelése kis ráfordítással mekkora előnyhöz juttathatja!

Képzelje el a felújítás végét: véget ér a többhetes házszigetelés, újak az ablakok, szépek a falak, minden tökéletesnek tűnik, Ön azt hiszi, leroskadhat végre a kanapéra. A zimankó beköszöntével azonban a hideg előszoba könnyen rádöbbentheti: mégiscsak jobb lett volna a bejárati ajtó hőszigetelésére is gondolni!

Manapság a biztonsági ajtók virágkorát éljük: ha felmerül a régi ajtó cseréje, mindenki azonnal többpontos biztonsági ajtóban gondolkodik. Ez sokszor érthető, hiszen joggal szeretnénk megvédeni az otthonunkat az illetéktelenektől. A hőszigetelés így jóval kisebb hangsúlyt kap, mint a többi tényező. „A vastag biztonsági ajtóknak a szigetelésük is biztosan jó!” – gondolják sokan, hiszen ez tűnik a leglogikusabb válasznak.

Nos, a biztonsági ajtók utólagos szigetelésével foglalkozó cégek éppen ebből élnek. Az igazság ugyanis az, hogy egy betörőktől tökéletesen védő ajtó a hideggel szembeni küzdelemben néha bizony csúfos vereséget szenved.
De miért fontos ez egyáltalán? Olyan nagy a ház, ha hőszigetelt a fal, ha jól záródóak az ablakok, mit számít az a 2-3 négyzetméternyi ajtófelület?

A Jégkirálynő látogatása

Ha Ön gangos házban vagy családi házban él, akkor biztosan tudja: a bejárati ajtó alatt besüvítő hideg huzat és az ajtó sugárzó, jéghideg felülete sokszor olyan, mintha a jégkirálynő érkezett volna vendégségbe és elfelejtett volna hazamenni.

Ha azonban a hideg huzat a régi, rosszul szigetelő ajtó kicserélését követően is hívatlan vendég marad, az minden lakástulajdonos rémálma. Hiába az ajtócserével járó sok vesződség, hiába a többpontos biztonság!

Ajtócserekor ezért mindenképpen érdemes gondolni erre is. Az utólagos szigetelés, a rések tömködése és az ajtó elé húzott függöny ugyan úgy festhet, hogy megoldja a gondot, de macerás és nem is mindig esztétikus. Gondoljon bele, mennyivel egyszerűbb, ha maga az ajtó szigetel!

Mikor NEM kell az ajtó szigetelésével foglalkoznia?

Bizonyos esetekben azonban a bejárati ajtó hőszigetelő képessége valóban mellékes. Ha például olyan társasházban lakik, ahol a lakásajtó fűtött lépcsőházba nyílik, nincs különösebb jelentősége az ajtó szigetelésének. A 20-22 fokos lakás és a 10-15 fokos folyosó hőmérsékletének különbsége ugyanis nem annyira jelentős, hogy komoly hőszigetelést kívánjon, ezzel a feladattal egy átlagos ajtó is könnyedén megbirkózik.

Az utólagos szigetelés már nem ugyanaz

Ha Önnek alapvető elvárása, hogy egy valamirevaló bejárati ajtó jól szigeteljen, célszerű gyárilag hőszigeteltet vásárolni. Az utólagos megoldások ugyanis – bár elég jó hatásokkal működnek – mégsem az igaziak. A gumiszalag elcsúszhat, a ragasztás elengedhet, ha pedig az ajtó felületét is szigetelni kell, azzal éppen a külseje változik meg – és általában nem az előnyére.

Ezzel szemben a gyárilag szigetelt ajtóknál hatásosabb szigetelőanyagokat tudnak alkalmazni, az ajtó lapszigeteléséhez (vagyis a belső felületéhez) például a manapság ismert egyik legjobb hőszigetelő anyagot, a kőzetgyapotot, amit utólag szinte lehetetlen beépíteni.

A gyári szigetelésű ajtóknál rések sem keletkeznek, hiszen az ilyen ajtók többsége tokkal együtt érkezik, ez pedig eleve úgy van kialakítva, hogy az ajtó pontosan illeszkedjen bele.

Az ajtó hőszigetelése tehát igenis számít, bár tény, hogy a hőveszteségnek csak töredékéért felelős a bejárati ajtó: az igazi bűnöst a falakban, az ablakokban és a födémben kell keresni.

Ön dönt: ha elviseli a hideget az előszobában, nem szükséges ajtószigetelésre áldoznia, ha azonban nem, mindenképpen figyeljen erre a tényezőre is. Ha lehet, még az új ajtó megvásárlása előtt…