A cikk elolvasása: 2 perc

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó?

Milyen típusú biztonságos biztonsági ajtó válasszunk?

Sajnos egyre gyakrabban botlunk akciósabbnál akciósabb bejárati ajtókba szórólapokon vagy az interneten. Sokszor a külső alapján meg is hozzuk a döntést, esztétikus külső és az alacsony ár. De amikor ténylegesen jó érték arányban szeretnénk vásárolni, fontos figyelembe venni, az értékeink és családtagjaink biztonságát. Milyen is az igazán jó biztonsági ajtó?

Nézzük a betörő szemszögéből!

A betörőnek két ellensége van: az idő és a zaj. E két szempont alapján dönt, hogy megkísérli e  a behatolást, vagy inkább a szomszédot  választja. Az idő és a zaj nem egyenesen arányos egymással, hanem pont fordítottan, így mennél halkabb annál tovább tart a folyamat.

Ezek alapján az ajtónak és a záraknak elsősorban az elrettentés a feladata. És csak második körben szükséges a védelmünkre kelnie. Ezen érvek miatt fontos, tehát hogy jó és megbízható ajtót vásároljunk. A bejárati ajtóknál ezért igen jellemző a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”.

Miből legyen az ajtó?

A piacon fellelhető alapanyagok közül, természetesen az acél a legstabilabb, utána a fa, és a műanyag alapanyagok zárják a sort.

A biztonság mellett az esztétikum is szerepet játszik, ez a szempont mind három alapanyagnál, teljesen egyedi igény szerint alakítható.

A zárakról

A legtöbb vásárló abban a tévhitben él, hogy minél több ponton záródik egy ajtó, annál biztonságosabb. Ez így nem teljesen felel meg a valóságnak.

A Magyar Biztosítok Szövetsége ajánlása alapján, a minimális követelmény egy biztonsági ajtónál a 3 pontos záródás, ahol a reteszek minimum 30 cm-es távolságra helyezkednek el egymástól. Amennyiben alapul veszünk egy 14 ponton záródó ajtót, azt is fel lehet törni 2 perc alatt, ha a zárak rossz minőségűek. Tehát elsődleges fontosságú, hogy maga a zár test jó minőségű legyen, illetve ha cilinder betétes a zár úgy a zárbetét álljon ellen a mechanikai sérüléseknek, valamint a finommechanikai nyitásnak is.

Pár szó a biztonsági ajtók rögzítéséről

Amennyiben sikerül hozzájutnunk egy jó minőségű ajtóhoz, az még sajnos nem minden, nagyon fontos a helyes rögzítés.

Nem elhanyagolható tény hogy mennyi purhab rést hagyunk ki, illetve hogy milyen rögzítési módot alkalmazunk.

Néhány szabály a pontos és szakszerű rögzítésre

Az ajtótokot téglafal esetén 30 cm-enként 15 cm mélyen kell rögzíteni a falba, betonfal esetén pedig 10 cm mélyen.

  • Az ajtólap és a tok közötti záráspontosság maximum 2 mm lehet minden oldalon.
  • Az ajtólap és a tok esetleges vetemedése nem befolyásolhatja a zárás biztonságát.
  • Legalább 3 diópánttal, vagy azzal, egyenértékű forgópánttal kell rögzíteni az ajtólapot a tokhoz.

Biztonsági ajtók minősítése

A magyar piacon jelenleg a MABISZ azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége ad ki ajánlásokat, a biztonsági ajtók szintjére. Fontos hogy minden bevizsgált terméknek meg kell lennie a tanúsítványának.

A MABISZ kategóriákba sorolta az ajtók ellenállási szintjét. 3 perces, 5 perces, 10 perces, 15 perces. Az időintervallum jellemzi, hogy az ajtó meddig áll ellen intenzív meghatározott szerszámokkal való behatolási kísérletnek.

A vizsgálat során roncsolással, szó szerint megpróbálnak betörni a bemutatott ajtókon. Vizsgálják a szerkezetet, a zárakat, a zárbetéteket. A vizsgálat után kiadják az ajánlást, hogy milyen minősítésnek felel meg az ajtó, és milyen technikával szükséges rögzíteni a nyílásba.

A beépítéskor kettő rögzítési módot használunk, a standard ajtóknál a csavarozás, illetve a hézagok tömítése purhabbal.

Az egyedi ajtóknál acél csapok kerülnek a falba, és azokat hegesztjük hozzá az ajtó tokjához, ezek után tömítjük az illesztési hézagot purhabbal.