A cikk elolvasása: 3 perc

Mitől biztonságos a biztonsági ajtó?

Mi miatt véd jobban egy biztonsági ajtó?

Mi történne egy biztonsági ajtóval, ha fegyverrel belelőnének? Ellenállna-e a flexnek, és szét lehet-e fúrni a zárját? Mielőtt válaszolnánk a kérdésekre, azt kell tisztáznunk: mitől lesz egy ajtó biztonsági? Mi miatt véd jobban egy biztonsági ajtó, mint egy hagyományos? Egyáltalán hogyan működik? Mostani cikkünkben az ajtók belsejébe kukkantunk bele.

Biztosan Ön is találkozott már a következő szlogennel: „biztonsági ajtók MABISZ-minősítéssel!”. A forgalmazók előszeretettel hirdetik így termékeiket, ez azonban semmit nem jelent! A MABISZ ugyanis 5 kategóriába sorolja a biztonsági ajtókat aszerint, hány percig képesek ellenállni a betörésnek különböző eszközök használata esetén. A legalacsonyabb minősítésűek 3 percig (MABISZ IV., ilyen a legtöbb, nagyáruházban kapható ajtó), a legjobbak pedig 15-20 percig állnak ellent a tolvajoknak (MABISZ I., illetve Kiemelt kategória).

Ez az idő kevésnek tűnhet, ám ha jobban belegondol, egyáltalán nem az: egy tolvajnak ugyanis ritkán van ideje 5-6 percnél tovább vacakolni egy ajtóval, anélkül, hogy zajt csapna és lelepleznék. Ez az oka annak, hogy nincs 20 percesnél magasabb kategória: ahol ugyanis ennyi ideig dolgozhat nyugodtan a betörő (például nyaralóövezetben télen), oda már egyéb, kiegészítő védelem is szükséges, például riasztó, távfelügyelet, biztonsági rács, stb.

Egy zár nem zár?

De mi kell ahhoz, hogy egy ajtó akár 3 percig is ellenálljon pajszernek, éknek, savnak, fúrásnak?
A legfontosabb a megfelelő zár. A hagyományos fa-vagy a műanyag ajtók esetében a viszonylag gyenge ellenállóképességet újabb és újabb zárak felszerelésével lehetett fokozni, ez azonban azzal járt, hogy egyetlen ajtóhoz sokszor 3-4 kulcs is tartozott. Ez inkább csak a tulajdonosnak volt kényelmetlen, hiszen a gyengébb zárakat a profik pár perc alatt feltörték.

A biztonsági ajtókban azonban olyan zárszerkezet található, amelyik 1, esetleg 2, nagyobb, speciális tollú kulccsal működik.

Az „egy zár nem zár” hiedelmet tehát már régen megcáfolták, a biztonsági ajtókban nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek. Hiába van csak egyetlen zárnyílás az ajtón, maga a zárszerkezet jóval összetettebb és bonyolultabb, mint a hagyományos, úgynevezett cilinderes zárak. A strapabíró fémötvözetekből készült záralkatrészek az ajtó belsejét sokszor teljesen behálózzák, ennek köszönhető, hogy amikor Ön a kilincs alatt elfordítja a kulcsot, az edzett acélrudak (a zárnyelvek) a biztonsági ajtó mindkét oldalán, a tetején, sőt, néha még az alján is a keretbe mélyednek.

Egy ilyen bonyolult, ajtóba épített zárat nehéz cserélni (gyakran csak az ajtóval együtt lehet), ezért nagyon jó minőségűnek kell lennie, hogy évtizedeket kibírjon.

Mire jó a páncélajtó?

biztonsági ajtó egységet alkot a zárral: úgy van kialakítva, hogy ne nagyon legyen gyenge pontja.
Az, hogy maga az ajtó miből készül, ugyanolyan lényeges, mint a zár, ami benne van. Ha ugyanis a betörő egy hétköznapi eszközzel, például egy kisebb, házi fúróval könnyedén meg tudja rongálni, akkor az egész nem ér semmit.

A gyártók ezért többféle anyagú ajtót kínálnak. A legegyszerűbb biztonsági ajtókba csak a főbb helyeken építenek be acéllemez merevítést, a legjobbak azonban teljes egészében edzett acélból, páncélból készülnek, amit megfúrni, meghajlítani, savval oldani is csak hosszas munka árán lehet. Vannak olyan ajtók, amiknek még az üvege is golyóálló, általánosságban azonban elmondható, hogy hiába az edzett biztonsági üveg, annál erősebb egy ajtó, minél kisebb ablak van benne.

Mit sem ér azonban a biztonsági ajtó, ha gyenge a kerete!

Fontos, hogy ha igazi biztonságot szeretne, figyeljen arra, milyen kerete van a választott ajtónak. Az a legjobb, ha az ajtó legalább 3-4, masszív zsanérral csatlakozik a kerethez és úgy van felszerelve, hogy ne lehessen egykönnyen leemelni. A zsanér anyagának szintén erős, edzett acélnak kell lennie.

Figyeljen arra is, hogy az ajtó keretével együtt minél pontosabban illeszkedjen az falnyílásba. Ez azért fontos, mert annál erősebb lesz, minél kevesebbet kell utólagosan falazni és hézagolni körülötte. Az igazi biztonsági ajtókat nem egyszerű csavarok rögzítik a falhoz, hanem mélyen beépített masszív acélrudak, így akkor sem szakad ki a szerkezet, ha nagy erővel nekifeszülnek.

A biztonsági ajtó csak akkor lesz igazán biztonságos, ha mindhárom dologra ügyel: a zárra, az ajtó és a keret anyagára, és a beépítés során sem spórol a biztonságon. Ha így tesz, nem lesz több álmatlan éjszakája, egy megfelelően beépített, jó minőségű biztonsági ajtó ugyanis évtizedeken át képes védeni az otthonát és Önt!