A cikk elolvasása: 3 perc

Mi a biztonsági ajtó célja?

Mire való egy biztonsági ajtó?

A legtöbben rögtön rávágnák: „arra, hogy megvédjen a betörőktől!”. Az igazság azonban ennél bonyolultabb, egy ajtónak ugyanis sok mindent kell tudnia, a rosszfiúk távol tartásán kívül. Hogy mi a többi dolog? A cikkben mindenre ott a válasz.

Elgondolkodott valaha azon: mire való a bejárati ajtó?

Nos, nemcsak arra, hogy ne szökjön ki a cica, a kutya vagy a lurkó, hanem arra is, hogy mindenkit távol tartson az otthonunktól, akit mi nem akarunk beengedni. Éppen ezért a bejárati ajtó – akár biztonsági, akár nem – azt kell, hogy üzenje: „Én védem ezt a házat.”

Ez minden ajtóra igaz, ám a biztonsági ajtókra különösen. Ezek ugyanis – ahogyan már a nevükből is látszik – attól különlegesek, hogy jobban védik a lakást, mint egy átlagos nyílászáró.

Gondolhatnánk elsőre.

Az igazság azonban az, hogy a biztonsági ajtók sokkal inkább szólnak a betörőknek, semmint Önnek, a tulajdonosnak. Ez így elsőre zavarosnak tűnhet, pedig valójában nagyon is logikus. Mindjárt könnyebb lesz megérteni a dolgot, ha egy pillanatra a betörők bőrébe bújik.

Megvan?

Nos, most, hogy betörő lett, lássuk csak: mi kell ahhoz, hogy sikeresen bejusson egy házba?

Nem az, amire elsőként gondol!

Alapvetően két dolog kell: csend és idő. Ha egy betörő ezt a kettőt megkapja, nyert ügye van, hiszen nyugodtan munkálkodhat. A tulajdonosnak viszont az az érdeke, hogy ezt megakadályozza – és ebben segít neki a biztonsági ajtó.

Az ugyanis, amíg a tolvaj bejut egy masszív, jól beépített biztonsági ajtón, általában kisebb-nagyobb zajjal jár, hiszen a pajszer, a fúró és társaik nem éppen csendességükről híres eszközök. Itt válik fontossá a másik dolog, vagyis az idő, hiszen egy betörő általában nem ér rá órákig vacakolni egy ajtóval. Minden perccel növekszik a lebukás kockázata, egy éles fülű szomszéd bármikor riaszthatja a rendőrséget, és már fel is harsannak a szirénák a ház előtt. Izgalmas, mint egy akciófilm, ugye?

A biztonsági ajtó fő célja…

A biztonsági ajtók elsődleges feladata éppen ezért legfőképpen a tolvaj elrettentése. Egy masszív biztonsági ajtónak azt kell üzennie: „hiába próbálkozol, rajtam úgysem fogsz ki!”.
A legjobb tehát az, ha a betörő az ajtót meglátva lemondóan legyint és odébb áll, meg sem próbálkozik a feltörésével, és semmilyen kárt nem okoz Önnek.

Ehhez azonban az szükséges, hogy olyan ajtója legyen, amiről már messziről látszik, hogy ellenálló darab. Ha ugyanis csak Ön tudja róla, de valójában titkolja előnyeit, az egész nem ér semmit. Ez persze nem azt jelenti, hogy vasalt páncélajtót kell választania. Az esztétika nagyon is lényeges, hiszen az otthon kapujaként ezen keresztül jön be minden vendég, így az ajtó adja az első benyomást arról, mi várható odabent.

A legjobb biztonsági ajtó

A legjobb a kompromisszum például egy szép, fával borított, vagy fahatású, de masszív benyomást keltő (és tényleg ellenálló) ajtó, minőségi zárral. Egy ilyen darab láttán a legtöbb betörő azonnal megfontolja, hogy inkább valamelyik szomszédot választja.

Az általunk forgalmazott ajtókat az elmúlt évek folyamán mindössze 2 alkalommal próbálták meg feltörni – mindkét esetben sikertelenül. Ha belegondol, hogy csak Budapesten évente több ezer bejelentett betörés történik (a kísérleteket nem is számolva!), akkor ez igazán jó statisztika.

A ház és a biztonsági ajtó szerepe

Ha kertes házban lakik, az ajtón kívül az egyéb nyílászárókról, terasz- és pinceablakokról se feledkezzen meg, hiszen a legtöbb betörés ezeken keresztül történik. Ha ezek gyengék, egy erős biztonsági ajtó semmit sem ér!

Nagyon fontos az, milyen helyen lakik. A lakótelepeken vagy a gangos bérházakban például azért ritkább a betörés, mert a lakásajtók sűrűn egymás mellett vannak, így óriási a lebukás kockázata. Ezzel szemben a kertvárosokban található házak nagyobb veszélyben vannak, főleg azok, amiket sűrűbb növényzet, magas kerítés vesz körül, ahova nem lehet belátni sem az utcáról, sem a szomszédtól. Az ilyen otthonok ugyanis nemcsak a tulajdonosokat védik a kíváncsi tekintetekről, hanem a betörőt is. Éppen ezért ha ilyen házban lakik, mindenképpen olyan ajtót érdemes választania, ami elég masszív ahhoz, hogy hosszú percekig ellenálljon a betörő ostromának, így megnő az esély arra, hogy időközben mégiscsak észreveszi valaki.

Egy kellőképpen elrettentő biztonsági ajtó sok esetben a riasztórendszer felszerelését is szükségtelenné teheti, ezért ha ajtóvásárláson gondolkodik, ezt a szempontot is ajánlott figyelembe vennie – tízezreket spórolhat vele.

A biztonsági ajtó tehát olyan, mint egy betörőknek szóló palackposta, amibe Ön teszi bele az összetekert papírost. A fenti szempontok abban segíthetnek, hogy az üzenet célhoz is érjen, vagyis a betörő még azelőtt megfutamodjon, hogy kárt tett volna az ajtóban, vagy Önben.